Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

Mítoszirtó

A köztudatban sok negatív mítosz kering az informatikusokról, az informatikai munkakörökkel kapcsolatosan. Mi megmutatjuk, hogy a valóság ezek ellenkezője!

Mítoszok

valóság

Egyesek szerint az informatika unalmas.

MUTASD!

Szerintünk az informatika az egyik legizgalmasabb dolog, ami alakítja a jövőnket. Láttál már drónt a levegőbe emelkedni? Láttál már olyan filmet, amiben a valódi szereplők mellett számítógéppel animált alakok is megjelennek? Gondolkodtál már azon, hogy egy trendi honlap megalkotása hogyan is történik? Az informatikus munka a legtöbb esetben változatos, kreatív, de mindenképpen igényli az egyediségedet.

Egyesek szerint az átlag informatikus csóró és alulfizetett.

MUTASD!

Szerintünk az informatikusok jól keresnek. Ezzel szemben a legmagasabb kezdő fizetéssel éppen ezen a területen lehet számolni. Átlagosan egy friss diplomás IT szakember 285.000 Ft-tal kezd. A fizetések ráadásul a munkatapasztalattal együtt gyorsan nőnek. Az IT területén nem ritka a hat számjegyű kereset sem, a legjobbaknak akár 1.000.000 Ft felett is lehet a havi jövedelmük. Az informatikus egy olyan hivatás, ahol a jó munkát átlag feletti módon megfizetik.

Egyesek szerint informatikusként sem könnyű elhelyezkedni.

MUTASD!

Szerintünk nagy informatikus hiány van itthon és az egész világon, kiváló lehetősége van az elhelyezkedésre annak, aki ezt a pályát választja. Egy 2015-ben készült felmérés alapján tudjuk, hogy Magyarországon közel húszezer betöltetlen informatikus álláshely van. Mekkora számról beszélünk? Ez egy kisebb magyar város teljes lakossága. 30-40 átlagos méretű gimnázium tejes diáklétszáma. Vagy akár úgy is nézhetjük, hogy ez közel negyede az idén érettségiző összes diáknak. Tehát hatalmas számról beszélünk. És ez a szám sajnos folyamatosan növekszik. Mit is jelent ez? Egy informatikusnak sokkal könnyebb állást találnia, mint általában más szakmák esetében.

Egyesek szerint az informatikus is pont úgy végzi a munkáját, mint mások: reggeltől estig a cég irodájában ül az asztala előtt.

MUTASD!

Szerintünk az informatikus bárhonnan végezheti a munkáját – otthonról vagy a világ másik sarkából. Az informatikai cégekre jellemző, hogy a munkatársaiknak biztosítják a rugalmas munkavégzést mind a hely, mind az időbeosztás tekintetében. A munka elvégzése a legfontosabb, azt, hogy ezt otthon vagy épp vonaton ülve teszed meg, az IT cégeket általában nem érdekli. A T-Systems-nél volt olyan gyakornok, aki egy ösztöndíjprogram keretében fél évig Rómában élt és tanult. A budapesti gyakornoki munkáját nem kellett feladnia, ugyanúgy félállásban végezte tovább a feladatait, immár Olaszországból. Kötöttség csak annyi volt, hogy hetente kétszer videokonferenciás megbeszélésre be kellett kapcsolódnia, hogy a munkák szétosztásánál, a feladatok megbeszélésénél ott legyen, valamint főnökét naponta e-mailben tájékoztatnia kellett a munkájával kapcsolatosan. Egy informatikusnak a hely és idő kötöttségei sokkal kisebbek, mint általában a más szakmákban dolgozóknak.

Egyesek szerint informatikusnak lenni unalmas, sőt kicsit még gáz is.

MUTASD!

Szerintünk informatikusnak lenni menő dolog. Az informatikusok olyan területeken dolgoznak, melyek a jövőt határozzák meg. Gondolj bele, mennyire számít unalmasnak egy önvezető autó irányítását megtervezni. Ne is menjünk olyan messzire. Képzeld el, hogy egy városi kerékpárkölcsönző rendszer működéséért felelős informatikai rendszer kialakítása, a hozzá tartozó mobil applikáció elkészítése, mint amilyen a BUBI Budapesten, mitől is lenne unalmas. Egy informatikus nem a múltnak dolgozik, hanem a jövőt építi. Így magától értetődő, hogy a legújabb kütyük veszik körül a munkája során.

Egyesek szerint az minden informatikus „kocka”, a szakmájukon kívül más nem is érdeklő őket.

MUTASD!

Szerintünk az informatikusok ugyanannyira nyitottak és sokszínűek, mint bárki más. Ha körbekérdezünk informatikai cégeken belül, hogy mivel foglalkoznak még a munkájukon kívül az ott dolgozók, akkor rengeteg színes választ kapunk. Sokan rendszeresen futnak, úsznak, fociznak, kosaraznak, teniszeznek. Több IT cégnek van saját zenekara. És itt a legváltozatosabb stílusokra kell gondolni a rock-tól a jazz-en át egészen a klasszikus zenéig minden megtalálható. Van, aki amatőr színjátszó, van, aki táncol és van, aki rendszeresen túrázik motorral. Az informatikusok nem olyan kockák, mint amilyennek sokan gondolják őket. Ha találkozol velük egy koncerten, egy sportrendezvényen meg nem mondanád, hogy mi a hivatásuk.

Egyesek szerint az IT csak a férfiaknak való.

MUTASD!

Szerintünk az IT egyáltalán nem csak férfiaknak való szakma, a lányok előtt ugyanolyan lehetőségek állnak. Tudtad, hogy a női informatikusok átlagosan sokkal kevesebb időt töltenek álláskereséssel, mert sok munkakörben szívesen alkalmazzák őket a férfiak mellett? Hallottad már, hogy több nemzetközi informatikai versenyen a világ élvonalában lányok is vannak? Az informatika egyáltalán nem csak a fiúknak szól. Sőt vannak olyan területei, amiben a lányok általában jobbak.

Egyesek szerint kétféle informatikus munkakör van: programozó és rendszergazda.

MUTASD!

Szerintünk nem minden informatikus programozó vagy rendszergazda, ez egy nagyon színes szakma. Szerinted melyikük készíti a weboldalak megjelenését? Melyikük készíti el a chat-ben küldhető matrica animálását? Melyikük találja ki, hogy a felhasználóknak melyen új funkciókat érdemes beépíteni egy alkalmazásba? Melyikük fogja megtervezni egy mobiltelefon gyorsabb internetkapcsolatát? Az informatikában rengeteg szakma elfér. Ráadásul ezek között számos olyan is található, ami nem is a reál beállítottságúaknak való elsősorban.

Egyesek szerint az informatika csak a gépekről szól.

MUTASD!

Szerintünk az informatika nem a gépekről szól, hanem az emberről szól. Gondolkoztál már azon, hogy egy torta tetejére hogy kerül ehető formában egy fénykép? Láttál már koncerten fényeket a zene ritmusában „táncolni”? Tudtad, hogy több sertéstelepen az állatok ideális táplálását informatikai rendszerek segítik? Tudtad, hogy a nagy futórendezvényeken az eredmények azonnali kiértékelését informatikusok készítik elő? Rendeltél már mozijegyet mobiltelefonról? Az informatika elsősorban a kényelmünket szolgálja, azért van, hogy megkönnyítse a mindennapjainkat.

Egyesek szerint az informatika csak azoknak való, akik a reál tárgyakból kimagasló teljesítményre képesek.

MUTASD!

Szerintünk nemcsak az lehet jó informatikus, aki jó matekból. A valóságban a programozók egy jó része sem volt ötös matematikából, az algoritmikus gondolkodás és a kódolás művészete mindenki számára megtanulható. Ugyanakkor az informatika nem egyenlő a programozással. Számos olyan IT munkakör létezik, melyekben egyáltalán nem kell programozni, helyette például a humán vagy éppen a művészi készségekkel lehet érvényesülni. Több olyan informatikust is ismerünk, aki bölcsész diplomával dolgozik ezen a területen. Az informatika pálya tényleg mindenki előtt nyitva áll.