Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

LEGYÉLTEIS! Alkotó.Elme

„A mai srácok az online világában élnek, ott hallgatnak zenét, ott ismerkednek, barátkoznak, miért ne tanulhatnának is a saját közegükben?! Általában a középiskolások, de a legtöbb felső tagozatos zsebében is ott lapul egy-egy okos eszköz, amit nem eltenni kell, hanem megfelelő keretek között érdemes használni is őket.” - Balatoni József, történelem tanár

A Telekom LEGYÉLTEIS! Alkotó.Elme nevű játéka a digitális oktatás népszerűsítését tűzte ki célul. A projekt során megmutattuk, hogyan lehet digitális megoldásokkal színessé, bevonóvá és szórakoztatóvá tenni a tananyagok átadását és elsajátítását.

A megmérettetésre középiskolás diákokból és mentortanárukból álló csapatok jelentkezhettek, akik digitális eszközök segítségével oldottak meg olyan feladatokat, ahol a tárgyi tudás és a kreativitás egyaránt számított. A kölcsönös tanulásra hangolódás jegyében a diákok új perspektívából ismerhettek meg egy-egy témakört, míg a tanárok egyes applikációk használatába nyerhettek betekintést. A verseny során a csapatok négy tantárgy, az Instatöri, a Prismarajz, a Slowmokémia és az Excelfoci feladatait oldották meg kreatív módon, digitális eszközeik és alkalmazások segítségével. Az egyes tantárgyak feladatait szakmai zsűri bírálta el. A verseny végén a csapatok a saját iskolájukat bemutató videóval indultak a közönségdíjért.
A játékba összesen 183 iskola jelentkezett, végül országszerte 70 településről, 86 csapat, ugyanennyi mentortanár és 344 diák vágott bele a versenyzésbe.

A játék talán legfontosabb tanulsága, hogy érdemes az oktatásban is kihasználnia a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket és új irányból közelíteni egy-egy tantárgyat. Az versenyzőket mentorként kísérő, tapasztalataikról egy kérdőíves felmérésben valló tanárok többsége, 80%-a szerint a diákok sokkal motiváltabbak voltak a megmérettetés során, mint a hagyományos iskolai feladatoknál. Több pedagógus kiemelte, hogy a próbatételek lelkesítették és csapatmunkára ösztönözték a diákokat, akik gyakran a szabadidejüket áldozták ötleteik megvalósítására.